Project Description

EEN BORDER AANLEGGEN IN 5 STAPPEN

Het is zover, je gaat aan de slag met een nieuw stukje groen in je tuin! Het geheim van een mooie border is een goed plan, waarin je rekening houdt met bloeitijd, het aantal zonuren en de hoogte van de tuinplanten. En niet alleen de bloemen, ook de vormen en kleuren van de bladeren spelen een rol. Klaar om te plannen? Aan de slag!

Stap 1 – Zet alle feiten op een rij

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk om een paar dingen op een rijtje te zetten. Om te beginnen, wat zijn de afmetingen van je border? Size does matter!

Sta vervolgens stil bij de ligging van de border; is hier veel schaduw of zon? Aan de hand van het aantal zonuren bepaal je welke tuinplanten passen in jouw border. Bepaal ook vanaf waar de meeste zon komt, houd hier rekening mee bij het maken van de indeling van de border..

Stap 2 – Tuinplanten kiezen voor je border

Iedere border uit drie verschillende soorten tuinplanten: vulplanten, structuurplanten en eyecatchers. Door rekening te houden met deze verschillende soorten krijg je het mooiste resultaat!

Stap 3 – De indeling van je border bepalen

Bij stap 2 heb je al gelezen over de verschillende soorten tuinplanten die terugkomen in een border. Nu is het tijd om hiermee aan de slag te gaan! Zet de tuinplanten (met de kweekpot er nog omheen) precies klaar, zoals je deze straks wilt gaan aanplanten. Zo weet je precies waar wat komt!

Stap 4 – Aanplanten

Nu alle tuinplanten alvast klaarstaan om de juiste plek is het tijd om te beginnen met aanplanten. Verbeter eventueel de uitgegraven grond door deze te vermengen met compost of een bodem verbeterend middel. Dompel de tuinplanten voor het aanplanten met kweekpot en al onder in een emmer water, zodat de kluit zich kan volzuigen.

Stap 5 – Nazorg en genieten

Houd een oogje in het zeil op zonnige dagen en bij harde wind! Net vers aangelegde borders verdrogen snel en staan nog niet zo stabiel. Hopelijk staat jouw border snel helemaal te stralen, wij zijn alvast benieuwd naar het eindresultaat!

bron: intratuin.be