Project Description

Wat kunnen we doen tegen de buxusmot?

Aanschaf: Zorg ervoor dat u uw buxus koopt bij een gerenommeerde bron, aangezien de meest waarschijnlijke manier waarop de buxusmot in het Verenigd Koninkrijk is gekomen, is door de verzending van besmette sierbuxusplanten.

Preventie: De eerste stap in het beschermen van uw planten is het plaatsen van een mottenval zoals Vitax Buxusmottenval. Het is een pesticidevrije val die bestaat uit een val met feromoonlokken om de mannelijke buxusmotten binnen 200m aan te trekken. Kleine aantastingen kunnen adequaat worden bestreden door te voorkomen dat mannetjes met vrouwelijke motten paren. Bij ernstige aantastingen waarschuwt de monitoringsval voor aantasting, zodat tijdig bestrijdingsmaatregelen kunnen worden genomen.

Detectie: omdat de larven van de buxusmot zich met de bladeren voeden, zie je webben in de plant en rond de stengels. U zult ook bladeren zien die aan de randen zijn aangevreten en papierdunne bladen. Er zullen ook andere sporen zijn, dus het is essentieel om een besmetting vroeg op te sporen.

Verwijderen: een manier om het onder controle te houden is door de larven voortdurend te verwijderen, zodat ze niet de kans krijgen om de plant op te eten, maar dit kan een hele missie zijn.

Behandeling: er zijn organische natuurlijke spraybehandelingen beschikbaar, hoewel de buxus de behandeling nodig zal hebben om effectief te zijn. Het kan vaak goed werken na het handmatig wegplukken van de rupsen en dan spuiten.

Opvolgen: Deze cyclus zal herhaald moeten worden om alle levensstadia te behandelen. Idealiter zou een behandeling aan het eind van de herfst en het begin van de lente ook kunnen helpen. Dus niet alles is verloren als u de buxusmot aantreft, maar er is doorzettingsvermogen en vroege detectie nodig om uw planten te redden. Bij een vergevorderde aantasting zal verwijdering helaas noodzakelijk zijn.

Wenst u meer advies over het bestrijden van de buxusmot? Neem dan zeker even contact op met ons vriendelijke team.