Project Description

Het toppen van uw coniferen is het verkorten van de bovenkant van de haag. Wanneer moet u een conifeer toppen? Dat hangt volledig af van de gewenste lengte. De gemiddelde haag is 40 tot 60 cm breed en 180 tot 200 cm hoog. Is die hoogte nog lang niet bereikt? Dan kunt u beter nog even wachten met het toppen van uw coniferen.

In principe gelden voor toppen dezelfde adviezen als bij het snoeien van coniferen. Ga niet coniferen toppen in de volle zon of met vorst en snoei niet tot op het kale hout want dan loopt een conifeer niet meer uit. Daarnaast is het belangrijk om altijd te zorgen voor een kegelvorm (dus een smallere bovenkant zodat ook de onderkant van genoeg daglicht wordt voorzien).

Aan de slag gaan met het toppen van coniferen kan best een lastige klus lijken. Gelukkig komt u met ons stappenplan een heel eind op weg!

Stap 1: Stel uw ideale hoogte vast. U begint pas met het toppen van coniferen als deze zo’n 5 tot 10 centimeter lager dan deze hoogte is. Hou het toppen van coniferen vervolgens jaarlijks bij. Zodra een conifeer getopt is, zal deze namelijk twee of meer toppen gaan maken.

Stap 2: Zorg voor goed snoeimateriaal en een veilige werkwijze. Werk met een stevige trap op een goede ondergrond en werk bij voorkeur niet alleen.

Stap 3: Haal niet te veel weg! Coniferen die tot op het kale hout worden teruggesnoeid, zullen niet meer uitlopen. Om zeker te weten dat u niet te veel teruggesnoeid kunt u een draad spannen op de voor u ideale hoogte.

Stap 4: Begin met toppen. Dat kunt u zowel met elektrisch als handgereedschap doen. Controleer nadien of de coniferen een kegelvorm hebben (onderaan de boom bredere takken) en snoei bij indien nodig.

 

Wil u graag uw coniferen laten toppen door een expert? XH Tuinconcept kan u hiermee helpen! Contact opnemen kan via dit formulier.