Project Description

Je tuin aanleggen – waar moet je op letten?

Tijdens het mooie weer kom je er achter dat je niet meer tevreden over je tuin bent. De tegels zijn vies en gebarsten, de borders zie je liever op een andere plek en je wilt eigenlijk graag een vijver. In dat geval is het hoog tijd voor een nieuwe tuinaanleg. Steeds meer mensen knappen tijdens het mooie weer de tuin op. Lees in dit artikel waar je op moet letten bij een nieuwe tuinaanleg.

 

Maak een schets van je ideale tuin

Het is heel lastig om jezelf een compleet beeld van een nieuwe tuin in te beelden. Door in grote lijnen een schets te maken van jouw ideale tuin breng je structuur aan in de aanleg van je nieuwe tuin. Ook is het een stuk makkelijker om zo de gewenste sfeer van de tuin te bepalen. Ga jij voor modern of liever landelijk? Mocht je niet weten wat voor sfeer bij jou past, is het slim om een moodboard te maken van jouw ideale tuin. Zoek het internet af naar inspiratiebronnen en plak deze op een groot vel papier. Zo krijg je in grote lijnen een beeld van jouw droomtuin. Het maken van een moodboard is ook mogelijk in samenwerking met een hovenier.

Bepaal je budget

Het aanleggen van een nieuwe tuin kan een dure klus zijn. Daarom is het goed om te kijken of het nieuwe ontwerp binnen het budget past. Zo is het nog mogelijk om veranderingen door te voeren en op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven. Ga je de klus uitbesteden of ga je het zelf doen? Heb jij liever veel gras dan veel bestrating in de tuin? Sierbestrating is een stuk duurder dan gras en de klus uitbesteden is natuurlijk duurder dan het zelf doen. Houd hier van tevoren rekening mee, zodat je mogelijk op andere dingen kan besparen om binnen het budget te blijven.

Kies je bestrating

Bestrating is er in alle soorten en maten. Grote tegels voor op je terras, of klinkers voor het tuinpad. Bepaal van tevoren wat voor tuintegels je wilt leggen. Bestrating heeft namelijk een grote invloed op de sfeer van de tuin. Grote zwarte tegels zijn erg modern, maar warmen ook weer heel erg op door de zon. Het is dan ook slimmer om dit soort tegels in de schaduw te leggen op het terras onder een knikarmscherm of parasol.

 

Kies nieuwe beplanting uit

Om voor een gezellige sfeer te zorgen, zijn planten en bloemen onmisbaar. Een mooie klimop voor op de schutting, kleurrijke bloemen of planten en misschien wel een stukje gras. Het is wel belangrijk om te weten hoeveel zon er op de plek schijnt waar je je plant wilt neerzetten, want niet iedere soort plant kan even goed tegen zon. Het is zonde als je nieuwe planten in de tuin zet die niet tot hun recht komen. Let bij het kopen van de planten dus goed op hoeveel zon ze nodig hebben en vraag bij twijfel om hulp van een expert.