Project Description

Boomwortels verwijderen met een frees

Na het vellen van een boom blijft er altijd een boomstronk achter. Zelf uitgraven of laten uitgraven is een optie maar dit is erg zwaar werk omdat het wortelgestel van de boom bijzonder sterk is en breed vertakt. Bij een grote boom is dit bijna onbegonnen werk. Beter is het om de boomwortels te verwijderen met een speciale stronkenfrees, dat gaat snel en is een pak goedkoper dan uitgraven waarbij je ook nog eens de afvalverwerking moet betalen.

 

Boomwortels verwijderen met stronkenfrees, hoe werkt het?

Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd. Tuinbedrijven beschikken in de regel over kleine en grote verrijdbare frezen waardoor ze nagenoeg in iedere tuin kunnen worden toegepast, ook op moeilijk te bereiken plaatsen. Indien je geen tuinpoort hebt, dan kan het apparaat desnoods gewoon door de voordeur van de woning richting tuin gemanoeuvreerd worden. Een frees voor boomwortels is ook licht in gewicht en laat hierdoor geen sporen na in je gazon. Stronkenfrezen zijn gemiddeld tussen de 80 en 120 cm breed.

 

Voordelen van een stronkenfrees

•    Het uitfrezen van de boomwortels neemt weinig tijd in beslag (kostenbesparend) omdat de stronk niet volledig uitgegraven hoeft te worden.
•    Het houtzaagsel dat overblijft kun je tussen de platen strooien of in de biobak afvoeren.
•    Na het frezen kan de grond weer opnieuw beplant of bestraat worden.