Veel klanten willen graag een vlak en goed verzorgd gazon, maar als er in hun tuin vervelende boomstronken in de weg zitten, kan de esthetiek in de war geschopt worden. Bekijk een paar tips die boomexpert Xavier Henskens van XH Tuinconcept aanraadt bij het verwijderen van een stronk, en hoe u een aantal van de meest gemaakte fouten tijdens het proces kunt vermijden.

 

Uitfrezen van boomstronken - XH tuinconcept

onze voorkeursmethode voor het uitfrezen van stronken

Stronken uitfrezen is dagelijkse kost voor Xavier Henskens, eigenaar van XH Tuinconcept in Zelem, omdat het een van de meest uitgevoerde diensten in hun vakgebied is.

Hoewel er meerdere methoden zijn om boomstronken te verwijderen, weet Xavier uit ervaring dat de beste manier het gebruik is van apparatuur die speciaal is ontworpen voor het verwijderen van boomstronken.

Je kunt proberen met veel verschillende methoden, maar een echte stronkenfrezer gaat het werk het beste doen. Zwaar materieel krijgt het werk ook gedaan, maar het is niet echt aan te raden. Met groot en zwaar materiaal krijg je een grote puinhoop in je tuin.

Sommige mensen gaan bepaalde chemicaliën gebruiken om boomstronken te verwijderen en anderen die probeerden de stronken weg te branden, maar persoonlijk hebben we nooit echt goede resultaten gezien met deze methoden.

Dat zijn huismiddeltjes, zo zou je het kunnen noemen, die naar ons gevoel niet erg goed werken,” zegt Xavier. En natuurlijk heb je huiseigenaren die het zelf willen doen en naar de bouwmarkt gaan om een kleine handbediende versie van een frees te huren.

Als de boomstronken klein zijn en van zacht hout zijn, kan dit misschien een effectieve oplossing zijn voor huiseigenaren die liever hun eigen boomstronk verwijderen, maar als de boomstronk van hardhout is of groter is, zal het niet zo effectief zijn.

“Ik hoor huiseigenaren altijd zeggen dat ze de stronk zelf zullen verwijderen, en dan maak ik de opmerking: ‘Nou, als dat niet werkt voor u, belt u ons dan gerust terug, en wij zullen het voor u oplossen’. Negen van de tien keer bellen die mensen ons terug! De andere methodes om boomstronken te verwijderen zijn gewoon niet effectief.”

 

Voordat u aan de slag gaat met stronken uit te frezen

Voordat u begint met het uitfrezen van boomstronken, is het van het grootste belang dat u de veiligheid van de machine operator waarborgt. De belangrijkste manier waarop iemand gewond kan raken bij het frezen van een boomstronk is omdat hij niet weet wat er onder de grond zit.

Uitfrezen boomstronken - XH tuinconcept

De eerste stap bij dit soort projecten is om contact op te nemen met de plaatselijke nutsbedrijven en  om er zeker van te zijn dat alle ondergrondse leidingen duidelijk gemarkeerd

zijn.

Voordat we de stronk vermalen, zorgen we ervoor dat er op het erf vlaggen zijn uitgezet of markeringen op de grond zijn gespoten waar zich nutsvoorzieningen bevinden, zoals een waterleiding, elektriciteitsleiding of een gasleiding. Of de stronk goed gemarkeerd is voor ondergrondse nutsvoorzieningen of niet, is de belangrijkste veiligheidsfactor.

XH Tuinconcept zorgt er voor dat ze goed opgeleid personeel hebben dat met u aan deze projecten werkt. Om dit te garanderen wordt er veiligheidstraining gegeven over al het materiaal voordat ze ermee aan de slag gaan. Wij werken enkel met vakmannen die weten waarmee ze bezig zijn.

 

Klaar om je stronken uit te frezen

Een populaire reden van klanten waarom een stronk verwijderd moet worden is om het uiterlijk en de indeling van de tuin te verbeteren. Stronken kunnen in de weg staan bij het maaien en het onderhoud van het gazon, dus door ze te verwijderen en het gat op te vullen kan men de ruimte weer in zijn oude glorie herstellen.

Wanneer je een stronk freest, is het belangrijk dat je diep genoeg freest zodat de hele hoop wordt uitgemalen, inclusief de wortels en al het vuil dat naar de stronk uitwaaiert.

In veel gevallen willen klanten een stronk verwijderd hebben zodat ze die ruimte kunnen gebruiken voor andere planten, en soms willen ze een nieuwe boom in het gebied planten.

Uitfrezen van boomstronken - XH tuinconcept

Als dit het geval is, raadt XH tuinconcept aan om geen nieuwe boom te planten op de exacte plek waar een stronk is verwijderd. Zelfs als het proces grondig en correct wordt uitgevoerd, is er altijd een kans dat de stronk niet diep genoeg is uitgefreesd om oude wortelresten die de ontwikkeling van een nieuwe boom kunnen belemmeren, volledig te verwijderen. In plaats daarvan raadt hij aan het gat op te vullen en nieuwe bomen te planten in de buurt van het gebied.

Als je eenmaal weet dat je op een veilige manier kunt frezen, dan kun je beginnen met het frezen van boomstronken, maar dan moet je wel oppassen dat je niet dieper gaat dan wat je met de hand hebt gegraven. Stronken kunnen worden vermalen als ze zich in de buurt van nutsvoorzieningen bevinden. Je moet gewoon uiterst voorzichtig zijn.

Als het project klaar is, kun je het terrein het beste meteen ontdoen van alle puin, omdat het dan veel makkelijker op te ruimen is als de snippers nog licht en vers zijn. Zorg er vervolgens voor dat het gat volledig is vrijgemaakt en vul het op met verse bovengrond.

U kan dan over het gebied harken en het lichtjes aandrukken. Tenslotte kan je het resterende klein vuil een beetje verdelen en er graszaad over strooien om nieuwe groei in het gebied te bevorderen.

 

Wenst u graag uw boomstronken te laten verwijderen door professionals van XH tuinconcept? Klik hier en neem even contact met ons op.