Wist u dat minder dan de helft van de tuiniers kunstmest gebruiken voor hun gazon of tuin. Wat jammer is, want dat betekent dat de helft van de tuiniers minder mooie bloemen of planten in hun tuin zal krijgen dan met kunstmest. En ze hebben waarschijnlijk te kampen met ziekten en insectenproblemen die vermeden hadden kunnen worden.
Goed gevoede planten zijn gezonder, productiever en mooier. Dit artikel behandelt de basisprincipes van waarom en hoe u uw tuin moet bemesten.
Plantaardige voedingsstoffen
Planten moeten bemest worden omdat de meeste grond niet de essentiële voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor een optimale groei. Zelfs als je het geluk hebt om met goede tuinaarde te beginnen, zullen je planten naarmate ze groeien voedingsstoffen opnemen en de grond minder vruchtbaar maken. Herinner je je die lekkere tomaten en prachtige rozen van vorig jaar? Er waren voedingsstoffen uit de bodem nodig om die plantweefsels op te bouwen. Door uw tuin te bemesten, vult u de verloren voedingsstoffen aan en zorgt u ervoor dat de planten van dit jaar het voedsel hebben dat ze nodig hebben om te bloeien.
Zes primaire voedingsstoffen
Er zijn zes primaire voedingsstoffen die planten in vrij grote hoeveelheden nodig hebben.
- koolstof uit CO2 in de lucht
- waterstof uit water
- zuurstof uit water en lucht
- Stikstof helpt planten de eiwitten te maken die ze nodig hebben om nieuwe weefsels aan te maken. In de natuur is er vaak een tekort aan stikstof, zodat planten geëvolueerd zijn om zo veel mogelijk stikstof op te nemen, zelfs als dat betekent dat ze andere noodzakelijke elementen niet opnemen. Als er te veel stikstof beschikbaar is, kan de plant een overvloedig bladerdek krijgen, maar geen vruchten of bloemen produceren. De groei kan zelfs worden belemmerd omdat de plant niet genoeg andere elementen opneemt die hij nodig heeft.
- Fosfor stimuleert de wortelgroei, helpt de plant knoppen en bloemen te zetten, verbetert de vitaliteit en vergroot de zaadgrootte. Het doet dit door energie te helpen overbrengen van het ene deel van de plant naar het andere. Om fosfor te kunnen opnemen, hebben de meeste planten een pH-waarde van de bodem van 6,5 tot 6,8 nodig. Organisch materiaal en de activiteit van bodemorganismen verhogen ook de beschikbaarheid van fosfor.
- Kalium verbetert de algemene groeikracht van de plant. Het helpt de planten bij de aanmaak van koolhydraten en zorgt voor resistentie tegen ziekten. Het helpt ook bij het reguleren van metabolische activiteiten.
Drie extra belangrijke voedingstoffen voor planten
Planten hebben deze drie voedingsstoffen ook nodig, maar in veel kleinere hoeveelheden:
- Calcium wordt door planten gebruikt in celmembranen, op hun groeipunten en om giftige stoffen te neutraliseren. Bovendien verbetert calcium de bodemstructuur en helpt het organische en anorganische deeltjes aan elkaar te binden.
- Magnesium is het enige metaalhoudende bestanddeel van chlorofyl. Zonder magnesium kunnen planten het zonlicht niet verwerken.
- Zwavel is een bestanddeel van veel eiwitten.
Micronutriënten voor een gezonde bodem
Ten slotte zijn er zeven elementen die planten in kleine hoeveelheden nodig hebben. Gezonde grond met veel organisch materiaal bevat meestal voldoende hoeveelheden van elk van deze micronutriënten:
- borium
- koper
- ijzer
- molybdeen
- zink
- chloor
- mangaan
Biologisch vs. Synthetisch
Maakt het planten echt uit waar ze hun voedingsstoffen vandaan halen? Ja, want organische en synthetische meststoffen leveren op verschillende manieren voedingsstoffen. Organische meststoffen worden gemaakt van natuurlijk voorkomende minerale afzettingen en organisch materiaal, zoals beender- of plantenmeel of gecomposteerde mest. Synthetische meststoffen worden gemaakt door grondstoffen chemisch te bewerken.
In het algemeen zijn de voedingsstoffen in organische meststoffen niet oplosbaar in water en worden zij over een periode van maanden of zelfs jaren langzaam aan de planten afgegeven. Daarom kunnen organische meststoffen het best in de herfst worden toegediend, zodat de voedingsstoffen in het voorjaar beschikbaar zijn. Deze organische meststoffen stimuleren nuttige micro-organismen in de bodem en verbeteren de structuur van de bodem. Bodemmicroben spelen een belangrijke rol bij het omzetten van organische meststoffen in oplosbare voedingsstoffen die door uw planten kunnen worden opgenomen. In de meeste gevallen leveren organische meststoffen en compost alle secundaire en micronutriënten die uw planten nodig hebben.
Synthetische meststoffen zijn oplosbaar in water en kunnen vrijwel onmiddellijk door de plant worden opgenomen. Te veel synthetische meststoffen kunnen de bladeren doen “verbranden” en uw planten beschadigen. Synthetische meststoffen geven planten een snelle oppepper, maar doen weinig om de bodemtextuur te verbeteren, het bodemleven te stimuleren of de vruchtbaarheid van uw bodem op lange termijn te verbeteren. Omdat synthetische meststoffen goed oplosbaar zijn in water, kunnen ze ook uitspoelen in beken en vijvers. Synthetische meststoffen hebben wel enkele voordelen in het vroege voorjaar. Omdat ze in water oplosbaar zijn, zijn ze beschikbaar voor planten, zelfs wanneer de grond nog koud is en bodemmicroben nog inactief zijn. Daarom bevatten sommige organische meststoffen, zoals PHC All-Purpose Fertilizer, ook kleine hoeveelheden synthetische meststoffen om de beschikbaarheid van voedingsstoffen te garanderen.
Voor de gezondheid van uw tuin op lange termijn is het het beste uw planten te voeden door de bodem op te bouwen met organische meststoffen en compost. Zo krijg je een bodem die rijk is aan organisch materiaal en wemelt van het microbiële leven.
Bladvoeding?
Planten kunnen voedingsstoffen acht tot twintig keer efficiënter opnemen via hun bladoppervlak dan via hun wortels. Als gevolg daarvan kan het besproeien van het blad met vloeibare voedingsstoffen een opmerkelijke opbrengst opleveren. Voor de beste resultaten bespuit u de planten tijdens de kritieke groeifasen, zoals het verplanten, de bloeiperiode en vlak na de vruchtzetting.
Hoe zit het met de pH?
Zelfs als er de juiste voedingsstoffen in de grond aanwezig zijn, kunnen sommige voedingsstoffen niet door planten worden opgenomen als de pH-waarde van de grond te hoog of te laag is. Voor de meeste planten moet de pH-waarde van de grond tussen 6,0 en 7,0 liggen. Een bodemtest meet de pH van uw grond. U kunt een monster naar een laboratorium sturen (neem contact op met uw plaatselijke voorlichtingsdienst voor een goedkope kit) of een kit kopen en het zelf doen. Kalk of houtas kan worden gebruikt om de pH te verhogen; zwavel of aluminiumsulfaat kan de pH verlagen. Houd er rekening mee dat het het beste is de pH-waarde van de grond in de loop van een jaar of twee langzaam te verhogen of te verlagen. Dramatische aanpassingen kunnen resulteren in het tegenovergestelde uiterste, wat slechter kan zijn dan waar u mee begon. Nogmaals, een nuttige oplossing is het aanbrengen van compost. Compost matigt de pH-waarde van de grond en is een van de beste manieren om de ideale 6,5 te handhaven.
Hoe kiest u de juiste meststof
In de meeste gevallen levert een universele 5-5-5 meststof de voedingsstoffen die alle planten nodig hebben voor een gezonde groei. Als een bodemtest bepaalde tekorten aan voedingsstoffen aan het licht brengt, of als u uw meststof wilt afstemmen op de behoeften van bepaalde planten (tomaten vs. bloemen), kunt u een speciale samenstelling kiezen. Wat u kiest, hangt af van uw bodem en wat u kweekt.
De drie getallen die u op het etiket van een meststof ziet staan, zoals 5-5-5, geven aan welk aandeel van elke macronutriënt de meststof bevat. Het eerste getal is altijd stikstof (N), het tweede is fosfor (P) en het derde is kalium (K). Deze “N-P-K”-verhouding geeft de beschikbare voedingsstoffen in gewicht in die meststof weer. Als bijvoorbeeld een zak kunstmest van 100 pond een N-P-K-verhouding van 5-7-4 heeft, bevat deze 5 pond nitraat, 7 pond fosfaat (dat fosfor bevat), 4 pond kali (dat kalium bevat) en 84 pond vulstof.
Merk op dat de N-P-K-verhouding van organische meststoffen doorgaans lager is dan die van synthetische meststoffen. Dat komt omdat de wet bepaalt dat de verhouding alleen voedingsstoffen mag uitdrukken die onmiddellijk beschikbaar zijn. De meeste organische meststoffen bevatten langzaam vrijkomende voedingsstoffen die na verloop van tijd beschikbaar komen. Ze bevatten ook veel sporenelementen die door synthetische meststoffen misschien niet worden geleverd.
Om de gezondheid en vruchtbaarheid van uw bodem op lange termijn op te bouwen, raden wij het gebruik van organische meststoffen in korrelvorm aan. Aanvulling met een wateroplosbare meststof zorgt ervoor dat uw planten de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben wanneer ze in actieve groei zijn
Geef een reactie