Het is niet alleen belangrijk om je tuin klaar te zetten voor de winter, maar het is zeker ook belangrijk om je tuin klaar te zetten voor de zomer. Gelukkig beschikken wij bij XH Tuinconcept over een jarenlange ervaring, doorgegeven van vader op zoon, om ervoor te zorgen dat jouw tuin elke seizoen zonder problemen kan doorstaan.

Wil je graag XH Tuinconcept inhuren om jouw tuin klaar te maken voor de winter of de zomer? Laat je gegevens hieronder achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op met jou.

 

10 manieren om uw tuin voor te bereiden op de winter

De herfst is hier, en daarmee komt de onvermijdelijke vertraging van de activiteit in de tuin. Afhankelijk van uw locatie, kunnen vaste planten blozen van kleur en beginnen hun bladeren te laten vallen.

Eenjarige groenten naderen het einde van hun levensduur en beginnen te bezwijken onder de kneep van de opeenvolgende strengere vorstperioden. Na de drukte van het planten in het voorjaar en het hoogtepunt van de zomeroogst, is het verleidelijk om de tuinpoort te sluiten en de natuur zijn gang te laten gaan. U hebt tenslotte het zware werk van de lente gedaan en de vruchten van de zomer geplukt. Wat is er nog meer nodig nu de herfst in aantocht is?

Het antwoord hangt af van hoeveel gemakkelijker u het wilt hebben als de lente komt. Een paar voorzichtige stappen die u nu neemt, zullen u op de lange termijn veel moeite besparen. Als u de hoeveelheid werk wilt verminderen die u volgend jaar tijdens de lentekriebels te wachten staat, overweeg dan enkele van deze suggesties om uw tuin naar bed te brengen.

1. Ruim rottende en uitgebloeide planten op:

Oude planten zien er niet alleen slordig uit, maar kunnen ook ziekten, plagen en schimmels in zich herbergen. Tijdens de zomer kunnen ongewenste insecten zijn die zich gedurende de zomer met uw gewassen voeden, eitjes leggen op de stengels en bladeren van de plant. Door oude planten van het grondoppervlak te verwijderen of ze in tuinsleuven te begraven (als ze ziektevrij zijn) voorkomt u dat ongedierte in de lente een voorsprong krijgt. Het begraven van oude planten in uw tuin voegt ook organisch materiaal toe aan uw grond, wat de bodemstructuur en de algehele gezondheid verbetert.

2. Verwijder invasief onkruid dat zich in het groeiseizoen kan hebben verspreid:

Herinnert u zich de bindweed die uw frambozenperk heeft gekoloniseerd? Of de Himalaya braam die de borders van uw tuin binnendrong? Nu is het tijd om af te rekenen met die afvalligen. Graaf ze op en gooi ze in de vuilnisbak of verbrand ze op de brandstapels in de herfst. De meeste invasieve onkruiden blijven levensvatbaar op een composthoop of onkruidstapel, dus weersta de neiging om ze simpelweg naar een ander deel van je tuin te verplaatsen. Het volledig verwijderen van invasieve planten is de enige manier om te voorkomen dat deze planten opnieuw uitlopen en de oogst van volgend jaar verstoren.

3. Bereid uw grond voor op de lente:

Ondanks het feit dat de meeste mensen deze activiteit reserveren voor de lente, is de herfst een geweldige tijd om bodemverbeteringen zoals mest, compost, beendermeel, kelp, en rotsfosfaat in te graven. In de meeste klimaten betekent het toevoegen van voedingsstoffen in deze tijd van het jaar dat de toevoegingen de tijd hebben om af te breken, uw grond te verrijken en biologisch actief te worden. Het betekent ook dat je niet hoeft te wachten tot je tuin in het voorjaar is opgedroogd om de grond voor het eerst te bewerken. Door de grond nu te bewerken, om te keren of te spitten, hebt u een deel van het werk al gedaan wanneer het drukke seizoen begint. Evenzo helpt het bewerken van de grond in de herfst (als u de grond al bewerkt) om de drainage te verbeteren voordat extreem weer zijn intrede doet.

Nadat u in de herfst eventuele wijzigingen hebt aangebracht, kunt u het bed afdekken met plastic folie of een andere bedekking om te voorkomen dat de winterregens de wijzigingen tot onder de actieve wortelzone wegspoelen; dit geldt vooral voor verhoogde bedden, omdat die beter draineren dan grondbedden. Verwijder het zeil in het vroege voorjaar en bewerk de grond licht met een schoffel voordat u in het voorjaar gaat planten.

4. Plant dekkingsgewassen:

In veel klimaten is de nazomer of vroege herfst een goed moment om bodembedekkers zoals rogge, wikke of klaver te zaaien. Deze gewassen helpen bodemerosie te voorkomen, verdichte gebieden op te breken en het gehalte aan organisch materiaal in tuinbedden te verhogen. Bodembedekkers voegen ook voedingsstoffen toe. Het planten van peulvruchten in uw tuin, zoals klaver of velderwten, kan het niveau van beschikbare stikstof voor tuingroenten verhogen. Een algemene richtlijn is om de gewassen ongeveer een maand voor de eerste vorst te planten, maar sommige gewassen zijn meer winterhard dan andere. Raadpleeg uw plaatselijke voorlichtingsbureau of zaadleverancier om het beste herfstgewas voor uw regio te vinden.

5. Snoei vaste planten:

De herfst is een goed moment om enkele vaste tuinplanten te snoeien, maar zorg ervoor dat u de juiste kiest. Hoewel planten als venkel baat hebben bij een snoeibeurt in de herfst, blijkt uit onderzoek dat uitgebloeide frambozenstokken de kruin van de plant tot in de winter blijven voeden. Bosbessen geven ook de voorkeur aan een voorjaarssnoei, die de plant helpt beschermen tegen blootstelling aan ziekten en stress. Snoei in de herfst vooral kruiden zoals rozemarijn, tijm en salie, en groenten zoals asperges en rabarber. Bramen hebben ook baat bij een schoonmaakbeurt in de herfst. Verwijder uitgebloeide of kruisende stengels om de sterke verspreiding van de plant onder controle te houden.

6. Verdeel en plant bollen:

Hoewel voorjaarsbollen al lang uitgebloeid en afgestorven zijn, hebben andere bloeiende bollen zoals lelies onlangs nog gebloeid. Drie tot vier weken na die glorieuze bloei is het tijd om de planten die er tijdens het groeiseizoen te dicht opeengepakt of verwilderd uitzagen, te rooien en te verdelen. Voor voorjaarsbollen betekent dit misschien wat giswerk om de locatie te bepalen. Andere planten zullen duidelijker zijn. Graaf 10 – 20 cm weg van de groeiende stengel van de plant en maak de grond voorzichtig los. Til de bollen voorzichtig op en scheid ze van elkaar om ze direct elders in de tuin uit te planten.

Als u eerder uw voorjaarsbollen hebt opgegraven om te verdelen, is dit het moment om ze opnieuw te planten. Narcissen, tulpen en krokussen zijn allemaal klaar om weer de grond in te gaan voor een nieuw jaar.

7. Oogst en regenereer uw compost:

Nu de hitte van de zomer voorbij is en de microben van de natuur zich installeren voor hun winterslaap, bent u misschien geneigd om uw composthoop te negeren. Dat zou op twee manieren een gemiste kans zijn. Ten eerste is het materiaal dat u in de zomer hebt gecomposteerd waarschijnlijk al klaar voor gebruik. Door dit rijke materiaal te gebruiken om tuinbedden bij te vullen, gebrekkige grond aan te vullen of gazons en landschapsarchitectuur te bemesten, voedt u uw grond en stimuleert u de groei in het voorjaar. Ten tweede maakt het opruimen van compost plaats voor een nieuwe partij, die in de meeste gebieden kan worden geïsoleerd tegen de winterkou. Om die microben nog wat langer aan het werk te houden, kunt u uw herfstcomposthoop opbouwen met veel herfstbladeren, stro of zaagsel in een laagje keukenresten en ander actief, groen materiaal.

8. Vul de mulch aan:

Mulchen in de winter heeft veel van dezelfde voordelen als mulchen in de zomer. Zo gaat er minder water verloren, wordt de bodem beschermd tegen erosie en wordt onkruid tegengegaan. Maar mulchen in de winter heeft ook andere voordelen: als de grond overgaat in kouder weer, kan het vriezen en dooien van de grond nadelige gevolgen hebben voor tuinplanten, waarvan de wortels te lijden hebben onder al dat woelen en schuiven. Het aanbrengen van een dikke laag mulch op het bodemoppervlak helpt de bodemtemperatuur en -vochtigheid te reguleren en vergemakkelijkt de overgang naar de winter. Een dikke laag mulch rond wortelgroenten die u in de tuin laat staan voor uw herfst- en winteroogst, kan ook een buffer vormen tegen strenge vorst en uw oogst verlengen. En als de mulch afbreekt, voegt het vers organisch materiaal toe aan je grond.

9. Bekijk de cultivars in uw tuin en evalueer uw groeiseizoen:

Hebben de variëteiten van fruit en groenten die dit seizoen zijn geplant het voldoende gedaan in uw tuin? Dit is het moment om minder goed presterende planten te heroverwegen en uit te zoeken of er een betere variëteit voor uw locatie bestaat. Als uw planten het goed doen, kunt u overwegen uw oogst te verlengen door rassen toe te voegen die eerder of later in het seizoen rijpen. Wanneer u de prestaties van groenten bekijkt, maak dan voor het volgende seizoen zorgvuldig aantekeningen over wat werkte en wat niet werkte. Sommige successen en mislukkingen van het seizoen kunnen aan het weer worden toegeschreven, maar andere heeft u zelf in de hand. Denk aan de vruchtbaarheid van de grond, de vochtigheidsgraad en de plaatsing van de planten. U denkt misschien dat u zich de hoogte- en dieptepunten van de zomer in de lente wel zult herinneren, maar als u nu een korte lijst van de geleerde lessen opstelt, hebt u uiteindelijk meer informatie.

10. Maak gereedschap schoon en slijp het:

Hoewel de meeste tuiniers weten dat ze het gereedschap het hele jaar door schoon en goed geolied moeten houden, is het moeilijk om deze taak bij te houden wanneer het tuinieren in volle gang is. De herfst is een goed moment om de levensduur van uw gereedschap te verjongen door het wat aandacht te geven. Begin met het gereedschap te wassen om vuil en afval te verwijderen. Als er roest aanwezig is, verwijder dit dan met schuurpapier of een staalborstel. Slijp schoffels en spaden met een eenvoudige molenvijl. Een wetsteen werkt goed voor snoeischaren. Wrijf tenslotte de oppervlakken van uw gereedschap af met een geoliede doek met een beetje machineolie. Hierdoor wordt het metaal beschermd tegen zuurstof en gaat uw gereedschap nog een jaar langer mee.

Vooruit denken

Waar u ook woont, er zijn altijd stappen die u kunt nemen om u voor te bereiden op het tuinseizoen van volgend jaar. Als u deze stappen nu onderneemt, zullen ze niet alleen uw lente en zomer vlotter doen verlopen, maar ook uw opbrengst op lange termijn verbeteren.

 

10 manieren om uw tuin voor te bereiden op de zomer

Wanneer de winter begint over te gaan in de lente, is de binnenkant van uw huis niet de enige plek die wat aandacht nodig heeft.

Naast uw voorjaarsschoonmaak is het ook tijd om na te denken over enkele basiswerkzaamheden in de tuin waarmee u uw tuin klaarmaakt voor de zomermaanden.

Of u nu een fervent tuinierder bent of net begint, dit zijn enkele eenvoudige tips die u zullen helpen van uw tuin te genieten tijdens de warmere seizoenen.

Groene vingers in de aanslag… Daar gaan we!

1) Maak uw gereedschap schoon

Als u uw tuingereedschap de hele winter onder de modder en het vuil in de schuur heeft laten liggen, is het nu tijd om het schoon te maken. Vuil gereedschap raakt sneller in verval, en kan ook ziektes verspreiden en planten infecteren.

Blaas het vuil weg met wat water en verwijder hardnekkige modder met een harde borstel. Door uw gereedschap in te oliën voorkomt u ook dat het gaat roesten. Om hun levensduur verder te verlengen en ervoor te zorgen dat uw planten en bloemen goed verzorgd blijven, moet u gereedschap na elk gebruik schoon en vuilvrij houden.

2) Ruim uw bloembedden en borders op

Omdat in de herfst dode bladeren en bladeren van bomen en struiken vallen, hebben uw bloembedden er in de winter waarschijnlijk heel wat verzameld. Verwijder alle dode bladeren uit uw perken en borders, evenals al het afval dat zich in de winter heeft verzameld.

Maak uw borders netjes door de randen bij te knippen en keer de grond om zodat de planten beter gedijen.

3) Verwijder onkruid en ongedierte

Iedereen heeft een hekel aan onkruid wieden, maar het is een klus die gedaan moet worden. De lente is het ideale moment om al het onkruid uit uw grond en gazon te verwijderen. U moet ook onkruid weghalen dat tussen stoeptegels of barsten in uw terras is gegroeid.

Zo ziet uw tuin er niet alleen netter uit, maar onttrekt het onkruid ook geen voedingsstoffen aan de grond die uw planten nodig hebben.

Een andere taak is ervoor te zorgen dat uw tuin vrij is van ongedierte – met name naaktslakken, die graag een ravage aanrichten in uw bloembedden. In plaats van giftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken, zijn er tal van natuurlijke oplossingen die milieuvriendelijk zijn. Strooi bijvoorbeeld gemalen eierschalen over de grond om slakken te verdrijven.

4) Snoei struiken terug

De lente is de tijd waarin nieuw leven begint te bloeien, maar het is belangrijk om eerst alle oude takken en bladeren van uw struiken te verwijderen. Er kunnen dode delen zijn die moeten worden verwijderd om nieuwe knoppen te laten bloeien.

Snoei de struiken en snoei uw klimplanten dood, zodat ze in de lente en zomer kunnen bloeien.

5) Plant zomerbloeiende planten en bollen

Een zomertuin ziet er het mooist uit als hij is begroeid met kleuren van aantrekkelijke planten en bloemen. Om uw tuin deze zomer tot leven te laten komen, moet u alle zomerbloeiende planten en bollen in het voorjaar planten.

Lelies, dahlia’s, krokussen en irissen zijn allemaal geweldige kleurrijke opties die u zou kunnen proberen.

6) Ruim uw terras op

Er is geen betere manier om van uw tuin te genieten dan met een patio of terras. Maar tijdens de winter kan dit deel van de tuin een beetje moe en vervallen worden.

Verjong uw terras door al het afval te verwijderen dat zich heeft verzameld. U kunt ook de straatstenen met een hogedrukreiniger schoonmaken om mos en vuil te verwijderen en ze er weer als nieuw uit te laten zien.

7) Maak uw vogelhuisjes schoon

Als u graag wilde dieren naar uw tuin lokt, hebt u vast wel ergens een vogeltafeltje staan. Vogels doen niets liever dan massaal naar een tuin komen waar ze welkom worden geheten met een selectie lekkernijen en een bad.

Het is echter belangrijk dat u uw vogeltafel schoon houdt om te voorkomen dat de vogels er schade van ondervinden. Als u de tuin in het voorjaar schoonmaakt, zorg er dan voor dat u alle vogeltafels schoonmaakt en opnieuw bevoorraadt met zaden en noten.

8) Begin met composteren

Goede compost kan de kwaliteit van uw tuingrond enorm verbeteren. En het beste is, u kunt uw eigen compost helemaal gratis maken! Als je er nog geen hebt, schaf dan een compostvat aan of, als je van een beetje doe-het-zelven houdt, maak er een van een oude container of wat hout.

Je kunt er dan je tuinafval (en keukenafval zoals groenteschillen) in gooien. Het rottingsproces zorgt voor geweldige compost die perfect is om aan je grond toe te voegen zodat je planten beter gedijen.

9) Regenwater opvangen en recycleren

Zoals we allemaal weten, betekent de zomer in het Verenigd Koninkrijk niet dat we vrij zijn van regen! Het kan vervelend zijn als je van plan bent een dag in de tuin door te brengen, maar wordt verijdeld door de hemel die opengaat.

Regen is echter niet altijd slecht nieuws. Het is zeker de moeite waard om het op te vangen in een watertank, want dit is een milieuvriendelijke manier om uw planten water te geven wanneer de grond droog is. Regenwater recycleren is niet alleen goed voor het milieu, het is ook goed voor uw planten – leidingwater kan licht alkalisch zijn, wat schadelijk kan zijn voor sommige plantensoorten.

Met een watertank voorkomt u ook dat u in overtreding bent met een waterpijpverbod dat tijdens bijzonder warme zomers kan worden opgelegd.

10) Behandel uw tuinmeubelen

Met de zomer in het verschiet is het binnenkort tijd om vrienden en familie uit te nodigen voor een tuinfeest of barbecue. En om dat tot een succes te maken, hebt u uw tuinmeubelen nodig.

Als u ze tijdens de winter hebt opgeborgen, staan ze misschien te verstoffen in de garage. Dus als u ze voor de zomer tevoorschijn haalt, moet u ze even schoonmaken om al het vuil te verwijderen dat zich heeft verzameld. Misschien wilt u hem ook behandelen om het hout te beschermen. Dit beschermt tegen morsen en weersinvloeden en zorgt ervoor dat uw meubelen langer meegaan.