U kan ons steeds contacteren voor alle werken in uw tuin. Wij stoppen niet bij het aanleggen van uw tuin. Wij kunnen ook omheining plaatsen, klinkerwerken voor paden of opritten, onderhouden van uw tuin, boomchirurgie, opruimen na een zware storm… Geen klus is ons te groot. Contacteer ons voor meer informatie.

 

 

Ontdek alvast onze tips voor het aanleggen van een mooie natuurlijke tuin!

Ik heb altijd gedacht dat de beste tuinen die zijn die mensen gelukkig en comfortabel maken. Natuurlijk, mooie tuinen zien er goed uit, maar ze moeten ook goed aanvoelen. De tuinen die ik het meest bewonder zijn ontspannend, gemakkelijk om doorheen te lopen en niet te moeilijk in het onderhoud. Paden en structuren moeten gemakkelijk begaanbaar zijn, terwijl de gekozen planten interessant moeten zijn en een functie moeten hebben zonder dat het pestkoppen of prima donna’s zijn. Als landschapsarchitect houd ik me elke dag bezig met deze kwesties van comfort en bruikbaarheid. Hier zijn 15 praktische tips die mij hebben geholpen om plezierige, leefbare tuinen te creëren voor mijzelf en mijn klanten.

1. Zorg voor een brede ligplaats

Zorg ervoor dat uw paden breed genoeg zijn voor een comfortabele doorgang. Niemand vindt het prettig om zich door nauwe ruimtes te wringen, zowel binnen als buiten. Hoofdpaden moeten breed genoeg zijn voor ten minste twee mensen om naast elkaar te kunnen lopen, niet minder dan 2 meter. Voor secundaire paden waar mensen in een enkele rij lopen, moet de breedte ten minste 2 meter zijn. Houd er rekening mee dat hoe hoger de beplanting of structuren zijn die uw voetpad flankeren, hoe breder het pad moet zijn. Hoge begrenzingen geven een ruimte een meer beperkt gevoel.

2. Let op je treden

Buitentrappen en -trappen moeten zachtjes omhoog gaan, anders kunnen ze ontmoedigend overkomen. Treden met een stijging van 15 cm of minder zijn het meest comfortabel. De lengte (of diepte) van elke trede plus tweemaal de hoogte (of stijging) moet gelijk zijn aan 66 cm. Dus voor treden met een stijging van 15 cm is een lengte van 35 cm nodig. Als uw tuintrap meer dan 10 treden telt, overweeg dan na elke vierde of vijfde trede een bordes om de voortgang te vergemakkelijken. De bordessen moeten minstens even diep zijn als de trap breed is. Een ruim bordes is absoluut noodzakelijk als een trap van richting verandert.

3. Zorg voor voldoende plaats

Patio’s en terrassen zijn perfecte ruimtes om u buiten te vermaken. Zorg voor voldoende ruimte om te dineren en te mengen. Bedenk hoeveel gasten u waarschijnlijk regelmatig zult ontvangen, en plan dan een ruimte van minstens 4 vierkante meter per persoon. Buiten dineren betekent buitenmeubilair, dus probeer rond elke meubelgroep een open ruimte van 1 meter breed te laten zodat u comfortabel kunt circuleren.

4. Sta stevig op uw voeten

Zorg ervoor dat elke bestrating een stevige ondergrond biedt. Vermijd gladde oppervlakken of losjes geplaatste bestrating die wiebelt. Bestratingsmaterialen zoals gepolijst graniet of gladde buitentegels bieden mogelijk niet genoeg tractie in regenachtige en winterse klimaten. Grindpaden zijn prima – gebruik alleen niet-gezeefd grind. Ongezift grind bevat aggregaten van verschillende grootte, die stevig samenpersen en voor een stevige ondergrond zorgen. (Gezeefd grind bestaat uit aggregaten van dezelfde grootte, die niet goed verdichten en los onder de voeten blijven). Welk bestratingsmateriaal u ook kiest, zorg ervoor dat uw verharde oppervlakken een lichte helling hebben (1 tot 2 procent) om te voorkomen dat het water zich ophoopt.

5. Pas op voor je hoofd

Laat voldoende ruimte over onder bogen, priëlen en pergola’s. Ik beschouw een vrije hoogte van 2 meter als het minimum, en ik voeg meestal nog minstens 2,5 cm toe als ik weet dat er planten over de constructie zullen groeien. Dit klinkt misschien hoog, maar buitenstructuren zien er vaak kleiner uit dan wanneer ze binnenshuis zouden staan. Bovendien is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en te voorkomen dat je tegen een klimroos of blauwe regen aanloopt. Palen voor bogen en pergola’s moeten ten minste een paar centimeter buiten de paden worden geplaatst die er doorheen lopen, zodat u voldoende elleboogruimte hebt.

6. Plan voor groei

Geef uw planten de ruimte om te groeien. Als u meteen een dicht en vol landschap wilt, plant dan met de bedoeling om sommige planten te verplaatsen of te verwijderen als ze volgroeid zijn. U kunt ook snelgroeiende, kortlevende “opvulplanten” planten om uw beplanting tijdelijk wat voller te maken.

7. Houd afstand

Plaats planten die hoog zijn op voldoende afstand van looppaden en terrasranden; anders kunnen deze ruimten te krap en vol aanvoelen. Probeer stekelige planten zoals rozen of prikkelende planten zoals keizerskronen weg te houden van gebieden waar veel verkeer is. Als u een roos wilt planten op een boog of pergola boven een looppad, overweeg dan doornloze, geurende oude tuinrozen.

8. Gras heeft zijn plaats

Het onderhoud van een gazon kan duur en arbeidsintensief zijn, maar geen enkele andere ondergrond is zo meegaand, zo comfortabel om op te liggen of zo veerkrachtig en vergevingsgezind om op te spelen. Geen enkele beplanting is bestand tegen het soort voetverkeer dat gazons regelmatig te verduren krijgen. Graszoden zijn een bijzonder kenmerk van de tuin, dus gebruik ze op een verstandige manier. Verspil geen moeite aan het aanleggen van een gazon waar onderhoudsarme bestrating of planten net zo goed dienst kunnen doen, maar beknibbel niet op het gras voor gebieden waar u ervan zult genieten. Een streepje groen gras kan ook het perfecte tegenwicht vormen voor weelderige perken en borders.

9. Kijk verder dan de bloei

Hoewel bloemen een zeer aantrekkelijk attribuut zijn, bieden veel planten meer dan alleen bloemen. Kijk verder dan de bloemen en gebruik het gebladerte, de vruchten en de schors om het hele jaar door kleur, vorm en textuur te krijgen. De lente en de zomer mogen dan wel showtime zijn voor bloemen, maar de herfst behoort toe aan de draaiende bladeren van de eikenbladhortensia’s en de vruchtdragende takken van winterbessen. Evenzo laat de winter het doek vallen op de stammen van de redtwig kornoelje en de glorieuze bast van de papierbastesdoorn. Door planten met meerdere sierwaarde te kiezen, kunt u de seizoensgebonden aantrekkingskracht van uw tuin vergroten.

10. Creëer een comfortzone

Schoonheid zit misschien diep in de huid, maar planten kunnen in de tuin meer doen dan alleen maar mooi zijn. De juiste planten, op de juiste manier gebruikt, kunnen zelfs comfort en nut aan uw tuin toevoegen. Coniferen en breedbladige groenblijvers kunnen uw tuin beschermen tegen gure wind. Grote vaste planten of siergrassen kunnen een “instant” privacyscherm maken. Een goed geplaatste boom of hoge heesterborder kan een schaduwrijke oase bieden in de hitte van een zomerse middag. Denkt u dat u niet genoeg ruimte hebt voor een boom? Denk dan nog eens na. Er zijn zoveel compacte sierbomen verkrijgbaar dat er vast wel één is die bij uw woning past.

11. Houd een oogje op de toekomst

Als u uw tuin aan het aanleggen of omspitten bent (of als u gewoon iets nodig hebt om aan uw takenlijst toe te voegen), overweeg dan om elektrische leidingen en irrigatieleidingen 15 cm onder de grond aan te leggen langs paden en in de buurt van perkranden – zelfs als u op dit moment geen plannen hebt voor verlichting of irrigatie. Over een paar jaar zult u blij zijn dat u dat gedaan hebt. De bedrading en leidingen zijn later gemakkelijk aan te leggen als de leidingen er al liggen, en u hoeft de bestaande beplanting niet te verstoren of de bestrating te verwijderen.

12. Kijk beide kanten op voordat u oversteekt

Het is moeilijk om uw oprit veilig te verlaten als planten of constructies uw zicht belemmeren. Bekijk het zicht vanuit uw auto in alle richtingen voordat u struiken, muren of hekken plaatst. En als u toch bezig bent, zorg er dan voor dat uw beplanting en bouwsels ook het zicht vanaf de oprit van uw buren niet blokkeren.

13. Wees vriendelijk voor uw buren

Overleg met uw buren voordat u grote veranderingen in uw landschap aanbrengt. Waarom jarenlang rancune uitlokken, als een boom slechts een halve meter links van de voorgestelde plek het beste uitzicht van uw buren kan redden? Uw buren delen misschien niet noodzakelijk uw smaak in design, maar denk eraan dat uw landschap meer impact op hen zal hebben dan uw interieur. U bent tenslotte niet de enige die uw tuin elke dag ziet.

14. Elektriciteit, water en gas.

Weinig dingen in de tuin zijn zo vervelend of onhandig als met een pikhouweel of een spade in een ondergrondse leiding of kabel rijden. Lokaliseer alle leidingen en ondergrondse nutsvoorzieningen als u van plan bent de hellingen te veranderen of sleuven van meer dan 45 cm diep te graven in uw tuin. De meeste gemeenten of plaatselijke nutsbedrijven bieden diensten aan voor het opsporen en markeren van ondergrondse leidingen, meestal voor niet meer dan een nominale vergoeding.

15. Ken de regels

Doe de bouwvoorschriften voor buitengebouwen niet af als willekeurig ongemak. Ze zijn opgesteld voor uw veiligheid en voor de veiligheid van uw gasten. De maximaal toegestane hoogte van muren en hekken, de afstand tot de erfgrens en de hoogte van leuningen voor terrassen, trappen en terrassen zijn in veel bouwverordeningen geregeld. Specificaties voor elektrische armaturen, leidingen en bedrading kunnen ook onderworpen zijn aan regelgeving. Bouwvoorschriften kunnen verschillen van provincie tot provincie. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen.