U kan XH Tuinconcept inhuren voor al uw snoeiwerken. Ons team komt langs met de benodigde kennis om elk soort plant of boom te snoeien zoals het hoort. Het is namelijk belangrijk dat u bepaalde planten of bomen op de juiste manier snoeit. Wil u graag meer weten of wenst u een offerte voor uw snoeiwerken? Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u zo snel mogelijk.

 

 

Ontdek hieronder alvast wanneer en hoe u de meest voorkomende planten moet snoeien!

Het beheersen van de juiste snoeitechnieken voor uw huis tuin kan helpen om uw planten gezond te houden en te ontwikkelen. Planten snoeien is een essentiële verzorging voor elke tuin, maar het is even belangrijk om te weten wanneer en hoe je het moet doen om de groei en kwaliteit van je planten te maximaliseren.

Wat is snoeien?

  • Snoeien is het wegsnoeien of afknippen van takken of overtollig gebladerte van uw plant. Er zijn verschillende manieren om planten te snoeien: knijpen, koppen en uitdunnen.
  • Knijpen is wanneer je de hoofdstengel van je plant verwijdert (letterlijk door met je vingers te knijpen) om nieuwe stengels aan te moedigen te groeien, wat een vollere plant helpt bevorderen en de plant compact houdt.
  • Koppen is het afsnijden van delen van de takken van een plant, wat helpt de grootte van de plant te regelen, de groei van zijstengels te stimuleren en de groeirichting van uw struiken of bomen te bepalen.
  • Uitdunnen voorkomt overbevolking door de dichtheid van uw bladerdek te verminderen, waardoor meer zonlicht uw tuin kan binnendringen en de gebieden waar ongedierte zich kan verbergen worden beperkt.

 

Wanneer moet u uw planten snoeien?

Wanneer u uw planten moet snoeien, hangt af van welke planten u kweekt. Snoeien in de verkeerde tijd van het jaar, zoals laat in het groeiseizoen van je plant, kan nieuwe groei van knoppen stimuleren die in de winter zullen afsterven. Bij sommige planten kan het extra gebladerte dat voor het snoeien wordt aangemaakt, dienen als bescherming tijdens de winter.

Voor regelmatig snoeionderhoud moeten de meeste eenjarigen en vaste planten het hele jaar door worden onthoofd. Bij het verwijderen van uitgebloeide bloemen en uitgebloeide bloemen worden de uitgebloeide bloemen weggesnoeid, zodat de plant zijn energie kan richten op het ontspruiten van nieuwe bloemen. Voor een algemene gids over wanneer u uw planten moet snoeien:

Laat in de winter: Bomen moeten tijdens hun rustperiode worden gesnoeid om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Warm-seizoen kevers worden aangetrokken door open boom wonden en zijn het drukst in de zomer. Snoei uw bomen in de winter wanneer dit ongedierte inactief is om te helpen voorkomen dat ziekten onder uw bomen worden verspreid. Sommige bomen kunnen ook in het vroege voorjaar worden gesnoeid.

Vroeg voorjaar: Sommige tuiniers geven er de voorkeur aan om hun vruchtdragende planten en bomen in het vroege voorjaar te snoeien. Fruitbomen worden vaak in het vroege voorjaar gesnoeid, wanneer de bomen nog in rust zijn en de jonge knoppen nog niet zijn gebroken. Hagen (zoals beuk en kornoelje) en vormbomen (zoals taxus en buxus) moeten ook in het vroege voorjaar worden gesnoeid, omdat dit bepalend is voor hun groei gedurende het seizoen.

Laat in het voorjaar: Snoei de meeste bloeiende sierheesters en bloeiende planten (zoals forsythia of azalea’s) direct nadat hun bloesem is gevallen. Eerder snoeien brengt het risico met zich mee dat u groeiende bloemknoppen afknipt. Meerjarige kruiden zoals rozemarijn, salie en oregano kunnen houtig worden als ze niet goed worden onderhouden, en moeten ook in het late voorjaar worden gesnoeid zodat hun takken de tijd hebben om voor de winter af te harden.

Vroege zomer: Groenblijvende struiken zoals Rhododendrons en Camelia’s moeten op hun winterhardst zijn om de winter goed door te komen. Deze struiken moeten in de vroege zomer (of de late lente) worden gesnoeid om ze in vorm te houden en beschadigde delen te verwijderen om ze in topconditie te houden.
Herfst: Gardenia’s, lavendel en bepaalde hortensia’s doen het het best als ze in de herfst worden gesnoeid omdat ze dan gaan slapen en in de lente met prachtige bloesems tevoorschijn komen.

 

Hoe je planten en bomen snoeien?

Hoe u snoeit en het soort snoei dat u uitvoert, zijn even belangrijk als wanneer u snoeit. Uw snoeischaren en scharen moeten scherp en steriel zijn. Door je gereedschap grondig schoon te maken na elk gebruik en voordat je naar de volgende plant gaat, kun je de verspreiding van ongedierte of ziekten voorkomen. Waar u uw plant snoeit hangt af van de plant zelf, maar er zijn een paar basisprincipes voor bepaalde vegetatie:

  • Groenblijvende heesters: Bij het snoeien van heesters wordt soms de een-derde-regel gevolgd, waarbij slechts een derde van het goede hout wordt weggesnoeid, wat genoeg is om de hergroei te stimuleren zonder de plant te beschadigen. Ga bij het snoeien van heesters met een handsnoeier de struik in en snoei bepaalde takken weg. Verwijder takken die over elkaar heen zitten of uit vorm zijn met de rest van de struik. Dode of zieke takken kunnen en moeten op elk moment worden verwijderd.
  • Meerjarige bloemen: Om vaste planten te snoeien, knipt u met een kleine schaar de hoofdstengelbasis van oude, dode of afstervende bloemen af.
  • Eenjarige bloemen: Eenjarigen, zoals petunia’s en goudsbloemen, kunnen te oud worden als ze niet goed gesnoeid worden. Laat de stengels aan de achterkant van uw plant zitten, maar verwijder de stengels aan de voorkant (ongeveer een derde van de groei). Net als bij een knipbeurt helpt het snoeien van de weerbarstige uiteinden om de groeiende plant dikker te maken in plaats van hem te laten hangen, terwijl de bloemen aan de achterkant blijven groeien.
  • Fruitbomen: Gebruik een snoeizaag of takkenschaar om de uitlopers en zijscheuten van uw fruitbomen zoals appel-, kersen-, pruimen- en perenbomen terug te snoeien. Voorkom dat u in de houtachtige uitlopers snijdt waar de vrucht aan de tak vastzit. U wilt ruimte maken voor lucht en zonlicht om uw ontluikende vruchten te bereiken.
  • Loofbomen: Als u jonge takken kopt, snoeit u onder een hoek die van de knop afloopt, zodat er niet meer dan een kwart inch stompje aan het uiteinde van de stengel overblijft. De hoek mag niet te steil zijn, want dan kan de knop uitdrogen, en een volledig horizontale snede kan rotting van de knop veroorzaken. Zet de snede in een hoek in de richting waarin u de nieuwe scheut wilt laten groeien.
  • Zaailingen: Het uitdunnen van uw zaailingen is noodzakelijk voor hun goede groei en ontwikkeling in uw moestuin. Ga na welke zaailingen het sterkst zijn en knip de aangrenzende bladeren op grondniveau weg. Dit helpt overbevolking voorkomen bij gewassen als spinazie, radijs, wortelen en bieten.

 

Heb je vragen of snoeien van je planten en bomen? Of heb je graag dat wij bij u de nodige snoeiwerken komen verrichten. Neem dan zeer even contact op via onze info pagina.