XH Tuinconcept staat vooral bekend als boomchirurg. Heeft u een zieke boom, dan komen wij langs en kijken of we de boom helemaal of gedeeltelijk kunnen redden. In geval van een dode boom kunnen wij deze verwijderen en indien gewenst een nieuwe boom plaatsen.

Wenst u graag dat wij langskomen voor het verzorgen van uw planten of bomen? Neem dan even contact op via het contactformulier hieronder en wij laten zo snel mogelijk iets horen.

 

 

Ontdek wat u moet doen om uw boom sterk en gezond te houden!

Voor een boom zorgen en hem zien groeien kan een lonende ervaring zijn. Het is belangrijk om uw boom de eerste jaren goed te verzorgen, zodat hij sterke wortels krijgt en groen en gezond wordt.

 

Water Geven

 • Geef uw boom meteen nadat u hem hebt geplant grondig water. Als u uw boom meteen water geeft, worden de grond en de mulch beter gebonden en krijgen de wortels het vocht dat ze nodig hebben om te beginnen groeien. Maak de grond rond uw boom niet nat. 30 seconden sproeien met een tuinslang is voldoende.
 • Houd de grond vochtig als uw boom minder dan 2 jaar oud is. Als de grond droog lijkt, geef uw boom dan ongeveer 30 seconden water met een tuinslang. Jonge bomen hebben veel water nodig zodat ze hun wortels in de grond kunnen zetten. Geef uw boom echter niet te veel water, anders kunt u wortelrot veroorzaken. De grond moet vochtig zijn, niet drijfnat.
  Om te controleren of de grond vochtig genoeg is, steek je een tuinschepje (5,1 cm) in de grond en trek je het eruit. Steek je vinger in het gat en kijk of de grond vochtig aanvoelt. Als dat niet het geval is, moet je je boom water geven.
 • Geef uw boom minder water als hij ouder is dan 2 jaar. Na 2 jaar zijn de wortels van je boom goed gegroeid en heeft hij niet zoveel water meer nodig om te groeien. Als je in een gebied woont waar het regelmatig regent, hoef je je geen zorgen te maken over het water geven van je boom, tenzij het een soort is die veel water nodig heeft. Als u in een droog klimaat woont, moet u uw boom misschien regelmatig water geven om hem gezond te houden.
  Zoek je boomsoort online op om specifieke watergeefaanbevelingen te vinden

 

Mulchen

 • Mulch uw boom zo snel mogelijk nadat u hem hebt geplant. Het mulchen van een pas geplante boom is belangrijk omdat het de wortels isoleert tegen extreme temperaturen en helpt om ze vochtig te houden. Mulch kan ook dienen als een visuele voor waar je niet moet maaien wanneer je je gazon maait.
 • Verwijder gras in een gebied van 1-3 m  rond uw boom. De exacte grootte van het gebied dat u moet vrijmaken, hangt af van de grootte van uw boom. Voor een kleinere boom maakt u een kleiner gebied vrij, en voor een grotere boom maakt u een groter gebied vrij. Gebruik een hark of grondfrees om het gras op te ruimen
 • Spreid een laag natuurlijke mulch van 7 cm rond uw boom. Houtsnippers of stukken schors werken ook. Zorg ervoor dat de laag mulch een diameter van minstens 1 m heeft.
 • Laat een ring van 7 cm tussen de stam en de mulch. Dit voorkomt dat de mulch de boom verstikt. De golving van de stam mag niet bedekt worden met mulch.

 

Snoeien

 • Verwijder het hele jaar door dode takken van uw boom. Door dode takken regelmatig weg te snoeien, blijft je boom er gezond uitzien. Dode takken hebben geen bladeren meer en de schors kan eraf vallen.
 • Vermijd overmatig snoeien als uw boom minder dan 3 jaar oud is. Je wilt dat je boom de eerste jaren zo veel mogelijk bladruimte heeft, zodat hij meer voedingsstoffen kan opnemen en sterke wortels kan ontwikkelen. Snoei alleen dode of gebroken takken weg tijdens de eerste 3 jaar van het leven van uw boom.
 • Begin met het jaarlijks snoeien van uw boom als hij ouder is dan 3 jaar. Probeer uw boom in de winter te snoeien om de groei te stimuleren. Snoei een keer per jaar overtollige of ongewenste takken van uw boom, zodat er minder concurrentie is voor water en voedingsstoffen. Wanneer uw boom een vorm begint te krijgen, snoeit u takken weg die buiten de lijnen van de gewenste vorm uitsteken.
 • Voorkom dat er stobben achterblijven wanneer u in uw boom gaat zagen. Stekken kunnen ervoor zorgen dat uw boom problemen krijgt met ziekten of plagen. Als u uw boom snoeit, maak dan uw snijlijnen precies daar waar de takkraag eindigt en de tak begint. De takkraag is het verhoogde, vulkaanvormige deel van de tak dat verbonden is met de rest van de boom.
  Vermijd het maken van sneden die gelijk liggen met je boom. Snoei altijd buiten de takkraag.
 • Snoei scheuten die uit de basis van uw boom groeien. Scheuten, ook wel uitlopers genoemd, zijn dunne scheuten die water en voedingsstoffen stelen van de rest van de boom waar ze uit groeien. Gebruik een scherpe snoeischaar om de scheuten zo dicht mogelijk bij de grond of de stam van je boom af te knippen. Als er scheuten zijn die te dik zijn om met een schaar af te knippen, gebruik dan een takkenschaar om ze weg te knippen.
 • Snoei takken die naar de stam van uw boom toe groeien. Zo voorkom je dat takken elkaar kruisen en de vorm van je boom verpesten. Gebruik een snoeischaar, takkenschaar of handzaag om de takken net buiten de takkraag af te knippen.

 

Heb je nog vragen over het onderhouden van uw bomen en planten? Of heeft u graag dat wij langskomen voor de verzorging van uw tuin? Neem dan zeker even contact op via [email protected]